Vrijwilliger aan het woord

Gerda Gerrits

Zoals zoveel mensen is Gerda Gerrits, zoals ze zelf zegt, in het vrijwilligerswerk gerold. In haar geval kunnen we dat bijna letterlijk opvatten; Gerda coördineert op vrijdagochtend de koersbalclub in wijkcentrum Wielstaete. “Mijn voorganger was wegens ziekte uitgevallen en toen werd ik ervoor gevraagd. Ik was hier al wekelijks om mee te spelen, dus ik vond het prima. We hebben het met elkaar heel gezellig, in de pauze drinken we samen koffie met iets lekkers erbij en met de feestdagen is er voor iedereen een kleine attentie. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het koersballen, het is belangrijk dat iedereen de spelregels kent en goed probeert te gooien. Ik houd de puntentelling serieus bij, al spelen we niet om prijzen maar om de eer.”

Koersbal is een balspel dat binnen wordt gespeeld op een lange mat. Het lijkt enigszins op jeu-de-boules maar omdat de ballen de vorm hebben van een klein kaasje en niet helemaal rond zijn, vraagt het om een speciale gooitechniek. Het voordeel is dat je het tot op hoge leeftijd kan spelen, ook als je een rollator nodig hebt. “We willen er graag nog nieuwe spelers bij hebben”, vertelt Gerda. “Als mensen geïnteresseerd zijn, kunnen ze gewoon binnenlopen om te kijken en kennis te maken. We spelen elke vrijdagmorgen van 09.30 tot 11.30 uur in Wielstaete, iedereen is van harte welkom.”
Ook jonge mensen uit omliggende gemeenten worden uitgenodigd om eens te komen kijken. Gerda fietst zelf iedere week vanuit haar woonplaats Zwijndrecht naar het koersbal. “Ik was heel blij om weer te kunnen starten na de coronastop. Al ben ik altijd wel bezig met van alles en heb ik veel contact met mijn kinderen, de gezelligheid van de koersbalclub heb ik echt gemist!”

Tekst: Heleen Versprille / Foto: Cees van Meerten